De Croo: 'Staken tegen hervormingen is staken tegen de toekomst'
Alexander De Croo Foto: BELGA
Ook Open VLD-voorzitter Alexander De Croo is tegen de staking van maandag gekant. 'Staken tegen de hervormingen is staken tegen de toekomst', klinkt het.

 'Ik begrijp het niet. De vakbonden staken op dezelfde dag als de Europese top, zich over jobs gaat buigen', verklaarde De Croo in Terzake. 'Ik roep de vakbonden op zich te bezinnen.'

'Natuurlijk is sociaal overleg nodig. Dat is nu ook aan de gang. De onderhandelingen opblazen om toch te gaan staken is tegen het sociaal overleg', aldus de partijvoorzitter. De staking zal dus niets uithalen, luidt het nog. 

'Wel nog ruimte om te besparen'

Bovendien is er wel nog marge om te besparen, aldus De Croo in een reactie op uitspraken van PS-voorzitter Thierry Giet. Giet liet donderdag verstaan dat er bij de komende federale begrotingscontrole niet extra kan bespaard worden op de uitgaven. 'We zijn al tot op het bot gegaan', klonk het.

De Croo is het daar niet mee eens. Volgens hem is er wel nog 'zeer duidelijk marge om bijkomend te besparen'. De Croo verwerpt de voorstellen van Giet om te werken op de inkomstenzijde met een patrimoniumtaks of een belasting op de meerwaarde van aandelen. 'Dat zijn inefficiënte belastingen die we maanden geleden al van tafel hebben geveegd', klonk het. 'Nu bijkomende lasten invoeren, is de economie in de richting van een recessie duwen en dan bekomt men het tegenovergestelde effect van wat we beogen.'