Wouter van Besien: 'Tobback en Beke moeten wapenwedloop met vakbonden stoppen'
Wouter Van Besien Foto: BELGA
Groen-voorzitter Wouter Van Besien is helemaal niet te spreken over enkele uitspraken van Wouter Beke (CD&V) en Bruno Tobback (SP.A) over de geplande staking van de vakbonden.

De Groen-voorzitter hekelt hun "misprijzen" tegenover het sociaal overleg. "Tobback en Beke moeten de wapenwedloop met de vakbonden stoppen", zegt hij aan Belga.

Van Besien verwijst naar enkele recente uitspraken van Beke en Tobback in de media. Zo zei Beke deze week in Knack: "In elk geval zullen de vakbondsacties de beslissingen van de regering niet kunnen terugdraaien". En Tobback laat in Le Soir van vandaag/donderdag optekenen dat hij de staking ziet als "een atoombom zonder effect".

Uitspraken die bij Van Besien duidelijk in het verkeerde keelgat zijn geschoten. "De staking van maandag wordt door Tobback en Beke vooraf als onbelangrijk afgedaan. Deze regering zal er sowieso geen rekening mee houden. Ik begrijp dat de vakbonden boos worden van die houding. Het misprijzen voor het sociaal overleg is echt schokkend", zo zegt de Groen-voorzitter.

Van Besien begrijpt dan ook dat de vakbonden naar het stakingsmiddel grijpen. "Als je het sociaal overleg niet respecteert en onrechtvaardig bespaart, dan is het logisch dat je een felle reactie van de vakbonden uitlokt".

De Groen-voorzitter heeft een duidelijke boodschap voor Beke en Tobback: "In plaats van stoer te roepen in de media dat de staking geen enkele indruk op hen maakt, zouden Tobback en Beke beter aan tafel gaan zitten om op een ernstige manier te praten over meer rechtvaardige hervormingen en de werknemers een toekomstperspectief bieden".