Gingrich wil naar de Maan in 2020
Foto: afp
De Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich heeft beloofd dat de VS tegen zowat 2020 een bemande basis op de Maan zullen hebben, zo meldt het CBS News.

Gingrich sprak in Florida, de Amerikaanse staat waar vele jobs verloren zijn gegaan na de stopzetting van het ruimteveerprogramma en het Constellationprogramma dat daarop moest volgen.

Gingrich oogstte veel bijval toen hij zei: 'Tegen het einde van mijn tweede ambstermijn zullen wij de eerste permanente basis op de Maan hebben en het zal een Amerikaanse zijn.'

Wanneer er 13.000 Amerikanen op de Maan zouden leven, kunnen die vragen een staat te worden, dixit Gingrich.

Luchtvaartindustrie

De voorman van de Grand Ole Party stelde ook commerciële activiteiten in de ruimte in het vooruitzicht, om een 'robuuste' industrie te creeëren naar het voorbeeld van de ontwikkelingen in de luchtvaart in de jaren dertig van de vorige eeuw.

'Het is ons belang zodanig veel ervaring op te doen in de ruimte dat wij een (zodanige) slagkracht krijgen dat de Russen en Chinezen nog maar niet in de buurt zullen kunnen komen.'

Gingrich zei ook dat de VS tegen het eind van 2020 het 'eerste continue propulsiesysteem in de ruimte' zullen hebben, waardoor mensen naar Mars zullen kunnen reizen. 'Ik word er ziek van te horen te krijgen dat wij beperkt moeten zijn tot technologieën die 50 jaar oud zijn', zei de Republikein.

Op 31 januari zijn er voorverkiezingen in Florida.