Citaten Mein Kampf in Duits tijdschrift onleesbaar gemaakt
Foto: rr
De uitreksels uit Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler, die vandaag worden gepubliceerd bij een Duits tijdschrift, zijn door de uitgever onleesbaar gemaakt. De uitgever besliste daartoe omdat de Duitse deelstaat Beieren dreigt met juridische stappen.

De Britse uitgever Peter McGee maakte enkele weken geleden bekend dat hij plannen had om het boek van Adolf Hitler opnieuw uit te geven in Duitsland. De tekst zou van commentaar voorzien worden door historici.

McGee vindt het tijd dat een breed publiek de mogelijkheid krijgt het boek van Hitler te lezen. "We zijn ons bewust van de donkere krachten die van het boek uitgaan, maar dat komt omdat niemand het heeft gelezen. Pas als je het leest zie je in hoe krankzinnig het is," zei hij toen in de Duitse krant Der Spiegel.

Omdat de staat Beieren, die de auteursrechten op het werk in zijn bezit heeft, dreigde met een rechtszaak, besliste McGee om de fragmenten uit het boek onleesbaar te maken. Enkel het historisch commentaar is leesbaar.

Mein Kampf mag tot 2015, wanneer het boek publiek domein wordt, niet worden uitgegeven in Duitsland. Het boek becommentariëren is wel legaal. Het boek werd in de jaren 20 van de vorige eeuw geschreven door Adolf Hitler en vormde de blauwdruk voor zijn strijd tegen het jodendom.

McGee is met Mein Kampf overigens niet aan zijn proefstuk toe. In 2009 publiceerde hij herdrukken van oude Nazi-kranten zoals Der Angriff en Völkischer Beobachten. Ook deze werden voorzien van kritisch commentaar.