De Kamercommissie Financiën en Begroting heeft woensdag meerderheid tegen oppositie de begroting voor dit jaar goedgekeurd.

Volgende woensdag en donderdag bespreekt en stemt de plenaire Kamer de eerste budgettaire oefening van Di Rupo I. Die is echter al voorbijgestreefd. Eind februari voert de regering al een begrotingscontrole uit.

Aangezien de regering Di Rupo pas eind vorig jaar het levenslicht zag, kon het parlement niet tijdig het licht op groen zetten voor de begroting. Dat gebeurt dus deze week in commissie en volgende week in plenaire vergadering.

Ondertussen is de begroting - die werkt op basis van een groei van 0,8% en het tekort moet terugdringen tot 2,8% van het bbp - echter al ingehaald door de realiteit. De economische groei zal een stuk lager liggen dan verwacht en de Europese Commissie verplichtte ons land om 1,3 miljard euro aan uitgaven te bevriezen.

De regering plant daarom in het weekend van 25 en 26 februari een begrotingscontrole. Minister van Begroting Olivier Chastel (MR) liet al verstaan dat het doel een tekort van 2,8% blijft.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in