Twitter-offensief ABVV mist doel
Ongenoegen bij Twitteraars over de staking van 30 januari Foto: Twitter
De socialistische vakbond ABVV richtte recent een Twitter-account op om een tegengewicht te bieden aan de 'negatieve sfeer' die rond de staking van 30 januari hangt. De actie mist echter haar doel en keert zich vooral tegen de staking.

De bedoeling van het Twitter-offensief was om 'maximaal aanwezig te zijn op de sociale media in een poging om uit te leggen waar het om gaat'. Dat verklaarde Caroline Copers, algemeen secretaris van het Vlaams ABVV. Daarnaast zouden Twitteraars met de hashtag '#30j' op de hoogte kunnen blijven van alle stakingsacties.

Maar de actie keert zich nu tegen het ABVV. De hashtag wordt nu door twitteraars vooral gebruikt om hun ongenoegen tegenover de staking te uiten, al zijn er nog steeds tweets die het oorspronkelijke doel ondersteunen. Wie de recentste tweets met deze hashtag wilt volgen, kan hier terecht.

Het verhaalt vertoont opvallend veel gelijkenis met de Twitter-actie van McDonalds. Daarbij werden eveneens hashtags geïntroduceerd die zich spoedig tegen hun bezieler keerden. Het heeft sommige niet-stakers zelfs aangezet om zich te verenigen, zoals in deze Facebookgroep.

Meer uitleg over het oorspronkelijke doel van de actie is te lezen op http://www.abvv.be/web/guest/30j. Daar wordt bijvoorbeeld ook voorgesteld om met een afbeelding - STAAK MEE #30J - de staking te steunen, maar ook hierop wordt gepariodieerd.