Crombez valt fiscale advocaten aan
Foto: © Bart Dewaele
'Voor wie werken die mensen? Zij verdienen geld door aan rijke mensen uit te leggen hoe ze nog minder belastingen moeten betalen.' Staatssecretaris John Crombez (SP.A) was in 'De Ochtend' niet mals voor fiscale advocaten en experten.

De regering heeft een aantal antimisbruikbepalingen aangescherpt. De wet daarover is bijna 20 jaar oud. Er waren te veel grijze zones, zo vertelde staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) vanmorgen in De Ochtend.

Volgens Crombez worden  soms appartementen in Zuid-Frankrijk (en een jacht in de plezierhaven) ingebracht als beroepskost in managementvennootschappen. 'En die mensen krijgen daarbovenop een voordelig tarief bij de onthaalmoeder. Ze verdienen immers zo weinig.'

Dat soort aberraties wil de regering beteugelen. Fiscale constructies met als enige doel minder belasting betalen, worden aangepakt. De fiscale administratie zal natuurlijk moeten kunnen aantonen dat de constructie manifest dient om belastingen te ontwijken. Het is geen carte blanche voor de administratie.

Fiscale experten waarschuwen voor de maatregelen. Ze zouden geen stand houden wanneer het grondwettelijk Hof ernaar kijkt. Crombez reageert niet verontrust: 'Ik ga niet zeggen dat ik 100 procent zeker ben, maar we hebben bijzonder veel advies gevraagd.' Kortom: de nieuwe wet is in overeenstemming met de grondwet, volgens de staatssecretaris.

De mening van fiscale advocaten maakt op de staatssecretaris voor Fraudebestrijding sowieso weinig indruk.

'Ik kan hun reacties nu al voorspellen. Ze gaan de mensen bang maken.' Volgens Crombez is het hun job om rijke mensen te adviseren en constructies te bedenken om geen belastingen te betalen. Zo verdienen fiscale experten hun brood.'

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig