26 ingangen van justitiepaleis gaan dicht
Foto: Photo News
Minister van Justitie Annemie Turtelboom wil het aantal ingangen van het Brussels justitiepaleis terugbrengen van 28 naar 2 of 3. Het historische gebouw zal minder vaak openstaan voor toeristen en bezoekers.

Dat het justitiepaleis aan het Poulaertplein een veiligheidsprobleem heeft, is al langer bekend. Enige toegangscontrole is haast onbestaande. Het brengt de veiligheid van de magistraten die er werken, in het gedrang.

Minister Turtelboom (Open VLD) wil over zowat twee weken het aantal ingangen van het justitiepaleis fors verminderen. Nu zijn dat er volgens haar telling 28. Daar blijft er binnenkort nog één van over voor bezoekers en één of twee voor de magistraten.

Minder ingangen betekent dat de ingangen beter kunnen worden gecontroleerd, redeneert Turtelboom.

De beslissing zal ook een invloed hebben op de bezoekers en de toeristen van het historische gebouw. Toerisme zal nog kunnen, zei Turtelboom op Radio 1, maar niet op de piekmomenten. Dus niet als er veel zittingen plaatsvinden.

Turtelboom zegt dat het lange-termijndebat nog steeds gevoerd moet worden. Maar een nieuw justitiepaleis of een grondige reorganisatie van de bedrijvigheid in het gebouw, neemt jaren in beslag. Daarom neemt ze nu deze maatregelen op korte termijn. 'We hebben geen tijd te verliezen als het om de veiligheid van de magistraten gaat', aldus de minister.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig