'Lage Duitse loonkost ligt mee aan basis eurocrisis'
Onder Angela Merkels voorganger Gerhard Schröder daalde de loonkost sterk. Die lage loonkost zou mee aan de basis liggen van de eurocrisis, zegt de ILO. Foto: AP
De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) heeft zwaar uitgehaald naar het Duitse loonbeleid, dat volgens de organisatie mee aan de basis ligt van de crisis in de eurozone. De ILO heeft het over 'een structurele oorzaak'.

De Duitse industrie heeft de afgelopen tien jaar de loonkost sterk laten dalen, het initiatief ging uit van de regering-Schröder in 2003. De Duitse bedrijven konden dus goedkoper produceren ten nadele van de rest van de eurozone.

'Het verbeteren van de concurrentiekracht van de Duitse exporteurs wordt steeds meer geïdentificeerd als de structurele oorzaak voor de recente moeilijkheden in de eurozone', luidt het echter bij de VN-organisatie uit Genève. 

Berlijn verwijst regelmatig naar zijn loonkostenmodel als voorbeeld voor de rest van de eurozone. Maar de kritiek groeit, onder meer de Franse president Nicolas Sarkozy liet er zich al negatief over uit.
 
En ook de ILO heeft kritiek, met name omdat dit model de economische groei vertraagt. 'De Duitse loonkosten zijn systematisch gedaald in vergelijking met de concurrenten, wat de groei vertraagt en zorgde voor minder overheidsinkomsten. Erger nog, de landen in crisis konden geen beroep doen op hun export om de zwakke binnenlandse vraag te compenseren, omdat hun industrie niet kon profiteren van een hogere binnenlandse vraag in Duitsland'.
 
Duitsers zelf verdienen minder en geven globaal minder uit.