Aanhangers Kadhafi heroveren Libische stad
Bani Walid tijdens de gevechten van oktober 2011. Foto: AFP
Aanhangers van het omvergeworpen regime van Moammar Kadhafi hebben bij een aanval op de Libische stad Bani Walid vier mensen omgebracht. De militanten hebben inmiddels de controle over de hele stad.

Dat werd vernomen bij lokale functionarissen. Het gaat om meerdere gewelddadige feiten in Bani Walid, het voormalige bastion van Moammar Kadhafi, op 170 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Tripoli.

'Er zijn vier martelaren, onder wie revolutionairen, en een dertigtal gewonden gevallen', meldt de woordvoerder van de lokale raad in Bani Walid, Mahmoed el-Werfelli, die zegt een 'slachtpartij' te vrezen.

Een andere lokale functionaris, M'Barek al-Fotmani, bevestigde het dodental. Volgens hem wordt ook de enige brigade van het ministerie van Defensie in de stad omsingeld door Kadhafi-aanhangers en onder vuur genomen.

Volgens Fotmani hebben de Kadhafi-getrouwen de controle over de hele stad heroverd. Ziekenwagens kunnen niet dichterbij, waardoor gewonden niet geëvacueerd kunnen worden. Sluipschutters hebben op de school en de moskee postgevat.

'We hebben om een interventie van het leger gevraagd, maar het ministerie van Defensie en de Nationale Overgangsraad hebben ons verraden. Ze hebben ons tussen de hamer en het aambeeld gelaten', hekelt Werfelli. 'We vroegen hen al twee maanden om een oplossing.'

Bani Walid was een van de bolwerken van Kadhafi die in de oorlog het langst standhield.
 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig