'Voorstel Milquet beschouwt alle 14-jarigen als overlast'
Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen Foto: BDW
Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is niet te spreken over het wetsontwerp van minister Milquet, die de minimumleeftijd voor administratieve boetes naar 14 jaar wil brengen. Volgens Vanobbergen moet ook de maatschappelijk context in acht genomen worden.

Volgens Vanobbergen 'oogt het voorstel van Milquet als zeer krachtig en stoer, maar gaat het eigenlijk om een heel arme maatregel'. De kinderrechtencommissaris wil dat vooral de achterliggende problemen  en de maatschappelijke context in acht genomen moeten worden, en negeert het wetsontwerp de resultaten van onderwijs, welzijn en stedenbeleid. Dat zei hij in De Ochtend op Radio 1.

'Jongeren worden zo als overlast gezien. De minimumleeftijd voor administratieve boetes verlagen naar 14 jaar doet uitschijnen dat alle 14-jarigen een probleem vormen', klinkt het. 'Beleidswerk en onderwijs tonen aan dat oplossingen op lange termijn, zoals bemiddeling met de ouders of een voogd, wel degelijk lonen.'

Bovendien vormen financiële sancties voor minderjarigen een juridisch probleem. Aangezien 14-jarigen geen inkomen hebben, kunnen ze dan ook geen boetes betalen, luidt het. Eerst moet er naar pedagogische maatregelen gegrepen worden, aldus Vanobbergen. 

De Gentse burgemeester Daniël Termont daarentegen liet nog weten dat hij administratieve boetes al vanaf 12 jaar ziet zitten. Nu ligt die leeftijd nog op 16 jaar. Termont pleit ook voor een vereenvoudiging van de procedures, maar wijst er op dat een verhoging van de boetes geen zin heeft, aangezien het vaak om jongeren uit kansarme milieus gaat.

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet legt momenteel de laatste hand aan een wetsontwerp dat gemeenten de mogelijkheid biedt om boetes op te leggen aan jongeren vanaf 14 jaar.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig