De online-petitie voor de federale kieskring van de organisatie be4democracy telt ondertussen 25.000 handtekeningen. Dat maakte be4democracy vrijdag bekend. Onder de ondertekenaars zitten ook heel wat politici.

25.000 mensen ondertekenden de petitie en verklaren zich zo voorstander van de oprichting van een federale kieskring. Onder hen ook verschillende toppolitici, zoals Annemie Turtelboom, Paul Magnette, Guy Vanhengel, Jean-Michel Javaux, en Meyrem Almaci.

'Waarom premier hebben waarvoor niemand kon stemmen?'

'De petitie is een succes en positieve commentaren blijven binnenstromen', verklaarden de initiatiefnemers. 'Er is een duidelijke vraag naar hervormingen die politieke impasses kunnen vermijden in de toekomst want met de huidige democratische structuur komen we bij de volgende federale verkiezing opnieuw in de problemen.'

Be4democracy ziet naar eigen zeggen dat het initiatief ook in Vlaanderen kan bekoren: 'Vele Vlamingen stellen zich de vraag waarom wij als meerderheid een premier hebben waarvoor zelfs niemand had kunnen stemmen? Het antwoord op dit democratisch deficit is de absolute noodzaak van een federale kieskring.'

'Een federale kieskring zou er bovendien belang bij scheppen voor de premier en de andere federale toppolitici om zowel het Nederlands en het Frans machtig te zijn', besluiten de initiatiefnemers.

De petitie is terug te vinden op de website www.be4democracy.be.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig