Spanje twijfelt aan begrotingsdoelstelling
Foto: epa
De nieuwe Spaanse regering van de conservatieve premier Mariano Rajoy heeft voor het eerst twijfel geuit over de haalbaarheid van haar begrotingsdoelstelling. Die is immers gebaseerd op achterhaalde groeiverwachtingen, klinkt het.

 Spanje is met de Europese Commissie overeengekomen om het begrotingstekort dit jaar tot 4,4 procent terug te dringen. Maar die doelstelling is gebaseerd op achterhaalde groeiverwachtingen van de voormalige socialistische regering, zegt de Spaanse minister van Financiën Cristobal Montoro.

De regering Zapatero ging voor dit jaar uit van een economische groei van 2,3 procent. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht voor Spanje echter een negatieve groei van 1,7 procent voor dit jaar en van 0,3 procent voor 2013.

Toch zal Spanje volgens Montoro vasthouden aan zijn doelstelling om het begrotingstekort zo snel mogelijk onder de drie procent te krijgen.

De Spaanse regering zal daarvoor onder andere de zwaar schuldentorsende autonome regio's tot begrotingsdiscipline dwingen. Zij moeten voortaan hun begrotingsvoorstellen bij de regering ter goedkeuring voorleggen.

De regering Rajoy legde goed een week na haar aantreden eind december een eerste besparingspakket voor. Ze wil tijdens het eerste kwartaal van dit jaar de uitgaven met 8,9 miljard euro terugdringen en plant belastingverhogingen die zowat 6,2 miljard euro moeten opbrengen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in