Lode Vereeck: 'Muyters is ook geen doetje'
Foto: mdg
LDD-fractieleider Lode Vereeck, die de nieuwe bezwarende mail tegen minister Muyters had kunnen onderscheppen en dacht uit te brengen, wil dat Philippe Muyters maatregelen neemt na de heisa over een nieuwe gelekte mail.

'Ik respecteer de man Muyters, maar minister Muyters of zijn kabinetsmedewerker zijn onbekwaam'. Vereeck blijft het ontslag van de minister vragen.

'In eerdere mails loog hij tegen de pers of burgers; in deze mail blijkt hij tegen het parlement te hebben gelogen. Het is mijn taak als parlementslid om dit uit te zoeken en aan de kaak te stellen. Ik zal hem dinsdag interpelleren over deze nieuwe feiten. Woensdag is er de motie van wantrouwen van de hele oppositie', aldus Vereeck.

Vereeck wilde vanmorgen in De Ochtend niet ingaan op de vraag hoe hij de mail in handen kreeg. N-VA-fractieleider Kris Van Dijck wees met een beschuldigende vinger naar Bas Luyten. "Ik ga mijn bronnen net als goeie journalisten niet prijsgeven, maar op zo'n moment is het mijn taak om dat nieuws naar buiten te brengen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Vereeck herhaalt dat hij de man Muyters respecteert en dat de heisa een grote emotionele impact heeft. "Maar Muyters is ook geen doetje. Toen vorig jaar een mail van minister Ingrid Lieten uitlekte, vroeg hij het ontslag van zijn collega. En laat het debat ons niet afleiden van de essentie: de minister heeft de echtheid van de mail bevestigd."

Volgens Vereeck heeft Muyters 2 jaar geleden dus bewust gelogen over het begrotingstekort. "Toen vroegen we ons als oppositie al af hoe het mogelijk was, nu blijkt dus dat ze toen hebben gelogen. Dat is de essentie van het debat. Dit zijn geen politieke spelletjes. De mail is gewoon één van die elementen waaruit blijkt dat de minister niet goed weet hoe hij moet omgaan met het parlement," aldus Vereeck.

Dat Muyters vooralsnog weigert op te stappen, maakt geen indruk op Vereeck. "Dat is een afweging die de minister moet maken. Maar de beslissing valt volgende woensdag en hangt af van het volledige parlement. Ik weet niet wat er de komende dagen nog naar buiten komt"
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in