Oppositie snoeihard
Sas van Rouveroij, de fractieleider in het Vlaams parlement van oppositiepartij Open Vld, vindt dat het duidelijk is dat minister van Begroting Philippe Muyters (N-VA) gelogen heeft.

'Dit verstoort de normale parlementaire werkzaamheden. Dan gaat het verder niet alleen om de vorige mail, maar ook allerlei vorige incidenten met deze minister', zei Van Rouveroij in De Ochtend op Radio 1.

'De grens is ver overschreden, Muyters zou beter de eer aan zichzelf houden', aldus Van Rouveroij. Volgens Van Rouveroij is deze mail nog erger dan de eerste omdat een medewerker hier zegt dat een minister gelogen heeft.

'Vandaar dat wij ook volgende week die motie (van wantrouwen) ter stemming zullen voorleggen. We moeten zo snel mogelijk terug naar de orde van de dag. Deze minister kan echt niet werken in deze context met het parlement.'

Van Rouveroij vraagt zich af 'wat we zijn met een minister die bijna wekelijks een incident moet erkennen of zich moet verontschuldigen voor een leugenachtige houding". "We willen in het parlement ons parlementair werken kunnen doen en dat kunnen we op deze manier niet. (...) De informatie waarover wij beschikken moet correct zijn."

Dat de mail geschreven werd door een medewerker van de minister, vindt Van Rouveroij geen verzachtende omstandigheid.  "Schiet niet op de pianist, de partituur is zowat gezongen en gemaakt door Muyters."

De Croo: 'Voordeel van de twijfel'

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo wil Muyters "het voordeel van de twijfel" geven, maar "belangrijk is dat hij maandag in de commissie Algemene Zaken alle inhoudelijke twijfel wegneemt". Dat zegt De Croo in een twitterbericht. De commissie moet zo snel mogelijk samenkomen, verduidelijkt de woordvoerder van de partij. "Als blijkt dat hij het parlement heeft voorgelogen, heeft de minister een probleem."

'Motie van wantrouwen meer dan ooit actueel'

De Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement houdt "onverkort vast aan haar motie van wantrouwen" die ze eerder deze week al indiende tegen minister  Muyters. De nieuw uitgelekte mail bevestigt voor de VB’ers het beeld van "een stuntelende minister zonder ervaring die zijn geloofwaardigheid en autoriteit nu wel volledig kwijt is", aldus fractieleider Filip Dewinter.

Voor Vlaams Belang vormt de nieuwe mail "slechts het laatste incident van een lange reeks blunders", zoals het "voorliegen van de bevolking" rond de belasting op inverkeerstelling en de "miscommunicatie" rond de hypothecaire aftrek.

'Symptomatisch voor regering op drift'

De  regering en minister-president  Peeters zijn hun grip op het verloop van de zaken kwijt. Dat bewijzen de communicatieblunders over de belasting op inverkeerstelling, de hypothecaire aftrek en de begroting. Die kritiek komt vrijdag van Groen-fractieleider Filip Watteeuw. "Achter het geklungel met de mails van het kabinet-Muyters schuilt een dieper probleem", luidt het.

"Na alle geroep om meer Vlaamse bevoegdheden en een Copernicaanse omwenteling blijken deze Vlaamse regering en haar ministers niet klaar te zijn om op een professionele manier de overdracht van bevoegdheden en middelen aan te pakken en hier - om te beginnen - op een fatsoenlijke manier rond te communiceren", zegt Watteeuw.

"Vooral in het dossier van de hypothecaire aftrek gedroeg minister Muyters zich als woordvoerder van de N-VA-oppositie, hij nam zijn verantwoordelijkheid als minister absoluut niet op", aldus Watteeuw. 

Volgens Watteeuw treft de Vlaamse regering in haar geheel schuld, maar in het bijzonder minister Muyters heeft het laten afweten, en wel om partijpolitieke redenen. "Daarmee heeft de N-VA haar eigen achterban van hardwerkende Vlamingen met allemaal ook een baksteen in de maag een bijzonder slechte dienst bewezen."