'Geen winnaars of verliezers bij nieuwe financieringswet'
KU Leuven-onderzoekers André Decoster en Willem Sas betreuren de manier waarop de media hun recente studie over de nieuwe financieringswet in "het keurslijf van winnaar-verliezer" hebben willen proppen.

"Daarover gaat de studie nochtans niet", beklemtonen ze donderdag in een opiniestuk in De Standaard. Toch is voor hen duidelijk dat "het verschil in winst of verlies tussen de regio’s onderling verwaarloosbaar is".

"Het is écht een verschraling van het publiek debat de resultaten voor te stellen als de uitslag van een voetbalmatch", hekelen Decoster en Sas. "Wij hebben niet voorspeld dat Vlaanderen verlies zal lijden met de nieuwe financieringswet. We hebben geprobeerd bloot te leggen welke belangrijke parameters de toekomstige inkomstenstromen zullen bepalen."

Niettemin is voor de onderzoekers duidelijk dat het om een goede hervorming gaat. De nieuwe financieringswet beantwoordt aan de vooraf geformuleerde verzuchtingen, terwijl de verliezen en winsten eruit voor alle partijen tot een minimum beperkt worden. De fiscale autonomie is dus "fors" toegenomen, terwijl van perverse effecten of excessieve solidariteit geen sprake meer is.

De responsabilisering is weliswaar licht gedaald, maar die lag in de oude wet al hoog, argumenteren ze voorts. Al stuit vooral de overbelichting van het "winaar-verliezer"-keurslijf hen tegen de borst. Volgens Sas en Decoster zijn de onderhandelaars immers "met brio geslaagd" in het beperken van de verliezen voor alle betrokken partijen.

"De uitspraak van (N-VA-voorzitter) Bart De Wever toen het akkoord bekend raakte dat ’de Vlaming armer is wakker geworden’, met de suggestie dat de transfers naar Wallonië toenemen, blijft daarom flagrant fout. Alleen het Brussels gewest wint", besluiten Decoster en Sas. Los daarvan merken ze nog op dat regionaal verlies nooit kan losgekoppeld worden van de winst geboekt door de federale overheid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in