Breivik bekent oplichting van meer dan een miljoen dollar
Anders Behring Breivik Foto: EPA
Anders Behring Breivik, de dader van de moordende aanslagen van 22 juli 2011 in Noorwegen, heeft aan zijn ondervragers verklaard dat hij meer dan 1 miljoen dollar heeft verdiend door diploma's van verschillende Amerikaanse elite-universiteiten te vervalsen.

Het nieuws staat dinsdag te lezen op UniversityWorldNews.com. Breivik zou diploma's van verschillende Amerikaanse elite-universiteiten nagemaakt en op het internet verkocht hebben. Breivik verklaarde aan zijn ondervragers dat hij de diploma's vooral aan Amerikanen verkocht.

Een van Breiviks ondervragers verklaarde aan de Noorse omroep NRK dat Breivik zijn diploma's naar eigen zeggen 'zichtbaar vals' maakte. 'Iedereen kon volgens Breivik zien dat ze vals waren. Ze moesten dienen als een plezierig geschenk dat vrienden aan elkaar konden geven', klonk het.

Desalniettemin zou Breivik meer dan 1 miljoen dollar aan de vervalsingen verdiend hebben. De Noorse politie vermoedt dat  Breivik deze inkomsten gebruikte om te reizen en om zijn aanslagen van 22 juli 2011 voor te bereiden.

Noorwegen wacht nu de start af van het proces tegen Breivik. Dat zou op 16 april van start moeten gaan. Eerst moet echter nog een nieuw psychiatrisch onderzoek afgewacht worden dat zal oordelen of Breivik toerekeningsvatbaar is.