Restauratie Lam Gods duurt vijf jaar
Foto: VCB - VUM
Vlaanderen investeert 1,1 miljoen euro in de restauratie van het Lam Gods van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck. De rest wordt gefinancierd door het Fonds InBev Baillet Latour. De restauratie van het vijftiende-eeuwse retabel start in september en duurt vijf jaar.

Dat maakten Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) en minister voor Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) dinsdag bekend.
'Een grondige restauratie is nodig om het meesterwerk voor de komende generaties te bewaren', zegt professor Anne Grevenstein (Universiteit Amsterdam).

De restauratie start in september in het Gentse Museum voor Schone Kunsten en zal achter glas te volgen zijn. 'Er wordt gestart met de buitenluiken, die door zwart-witfoto's in de bestaande omlijsting vervangen worden.'

Restaurateurs van het Koninklijk Instituut voor Kunstpatrimonium (KIK) nemen er in drie fasen telkens een derde van het paneel onder handen, de rest van het retabel blijft in de Sint-Baafskathedraal.

Er is nog niet beslist waar het Lam Gods na de restauratie onderdak krijgt. Gents schepen van Cultuur Lieven Decaluwe (Pro-Gent) brak dinsdag een lans voor de oprichting van een bezoekerscentrum waar het Lam Gods te bekijken zou zijn.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig