Pater Phil Bosmans, die de Bond Zonder Naam groot maakte in Vlaanderen, is op 89-jarige leeftijd overleden. Bosmans, die in een klooster in Kontich verbleef, was vorige week opgenomen in het Sint-Jozefziekenhuis in Mortsel. Zijn toestand was onomkeerbaar geworden. 'Het afscheid kan voor elk moment zijn', verklaarde priester Patrick Hanjoul, de huidige directeur van Bond Zonder Naam, nog.

 De gezondheid van pater Phil Bosmans ging al jaren achteruit na een verkeersongeval in 1994. In 1995 bleven zijn rechterarm en -been bovendien verlamd na een beroerte en sindsdien zat Bosmans in een rolstoel. 

Vorige week kwam daar een zware bronchitis bij, aldus priester Patrick Hanjoul. Bosmans maakte koorts en werd opgenomen in het Sint-Jozefziekenhuis in Mortsel. Zijn toestand was onomkeerbaar geworden. 'Het afscheid kan voor elk moment zijn', verklaarde Hanjoul nog in Het Belang van Limburg.

Spreuken


Phil Bosmans werd geboren in het Limburgse Gruitrode op 1 juli 1922. In 1941 trad hij in Rotselaar in bij de paters montfortanen. Vanaf 1957 legde Bosmans zich volledig toe op de uitbouw van de Bond zonder Naam in Vlaanderen. Hij leidde de Bond tot 1991 en maakte de organisatie groot in Vlaanderen, mede door de bekende maandspreuken met 'Vitaminen voor het hart'. Zijn bekendste spreuk of uitspraak was ongetwijfeld 'Menslief ik hou van je.' 

Andere evergreens zijn bijvoorbeeld: 'Als je broedt op zorgen, komen ze uit'. 'Grote mensen houden hun ego klein', 'Praat niet recht wat krom is', 'Wie genoeg heeft, bezit alles', 'Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg', 'Een goed humeur werkt aanstekelijk' of 'Zaag niet, er vallen al bomen genoeg', 'Mensen pluimen, ik krijg er kippenvel van' en 'Ook deze tijd zal eenmaal de goede oude tijd worden'.

U kent er zeker en vast nog enkele. Deel ze met de bezoekers van de site in de reacties bij dit artikel.

'Menslief, ik hou van je'


Uitgeverij Lannoo bundelde in 1972 honderd boodschappen die Bosmans geschreven had in het boek 'Menslief, ik hou van je'. Het werd het meest verkochte boek in Vlaanderen. Het is vandaag aan zijn zesenvijftigste druk toe. Alleen in Vlaanderen en Nederland werden er 800.000 exemplaren verkocht. In Duitsland werden twee miljoen exemplaren verkocht.

Bosmans schreef nog verschillende boeken, die werden vertaald in 26 talen. Over de hele wereld werden ongeveer 10 miljoen exemplaren verkocht van zijn boeken.

Bosmans kreeg voor zijn werk tal van prijzen, waaronder in 1968 en 1991 de Visser Neerlandia prijs.

Dankbaarheid

Ter nagedachtenis van het overlijden van Phil Bosmans publiceert Bond zonder Naam een in memoriam editie van de BZN Info samen met een in memoriam spreuk: ‘Mijn laatste woord: Dankbaarheid’. Op het hoofdkantoor  in Antwerpen (Sint-Jacobsmarkt) en in  de Bibliotheek van Meeuwen-Gruitrode liggen rouwregisters.


 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig