Standard & Poor's verlaagt rating Europees noodfonds
Standard & Poor's is streng voor Frankrijk, Oostenrijk én Italië. rr Foto: © NO BYLINE
Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) heeft de kredietwaardigheid van het tijdelijke Europese noodfonds EFSF verlaagd van AAA naar AA+ Eerder werd al de kredietwaardigheid van landen als Frankrijk en Oostenrijk met een stap verlaagd.

De rating van het EFSF (European Financial Stability Facility) wordt verlaagd van AAA naar AA+, aldus S&P.

De verlaging kan de mogelijkheden van het EFSF om goedkoop geld te lenen bemoeilijken. Hoewel de meeste landen in de eurozone de obligaties van het noodfonds garanderen, hangt de kredietrating van het EFSF af van de AAA-landen.

De nog resterende vier AAA-landen kunnen onvoldoende garanties bieden om de leencapaciteit van het fonds - 440 miljard euro - veilig te stellen, aldus de kredietbeoordelaar.

Eerder had het ratingbureau al gewaarschuwd dat het verlies van een AAA-rating van één van de landen die garant staan voor het noodfonds zou kunnen leiden tot een verlaging van de kredietwaardigheid van het fonds zelf. Vrijdag verloren Frankrijk en Oostenrijk die AAA-status.

In een mededeling wijst S&P erop dat ze de status van het EFSF ook opnieuw zou kunnen optrekken. "We zouden de status opnieuw kunnen optrekken tot AAA indien we vaststellen dat de verplichtingen van het EFSF op lange termijn volledig ondersteund worden door de garanties van eurolanden met een AAA-status", aldus de mededeling.

In een eerste reactie sloeg EFSF-topman Klaus Regling maandag een geruststellende toon aan. "De verlaging van de status van het EFSF zal de leencapaciteit van 440 miljard euro niet verminderen. Het EFSF heeft de middelen om zijn huidige en eventueel andere engagementen te respecteren, tot de inwerkingtreding van het ESM (European Stability Mechanism) in juli", stelt hij in een mededeling.

Ook Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die de bijeenkomsten van de ministers van Financiën van de eurolanden leidt, beklemtoonde dat het fonds zijn leencapaciteit zal behouden en over voldoende slagkracht zal blijven beschikken. Juncker wijst er ook op dat het ESM dankzij een eigen kapitaalbasis minder gevoelig zal zijn voor herzieningen van de kredietwaardigheid van eurolanden.

Het EFSF werd in het voorjaar van 2010 opgericht om noodlijdende eurolanden financieel bij te springen. Het fonds, dat met staatsgaranties van de eurolanden geld ophaalt op de financiële markten, is intussen ingezet voor Portugal en Ierland.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig