REACTIE. 'Tevreden met werk van het gerecht'
Beelden van de huiszoeking in Hasselt. Foto: VTM
Bij de slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken heerst tevredenheid na de huiszoekingen in de bisdommen van Antwerpen, Hasselt en Mechelen. De bisdommen op hun beurt reageren dat ze alle medewerking verleend hebben. 'We hebben niks te verbergen', klinkt het.

Advocate Christine Mussche, die enkele slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken vertegenwoordigt, reageert tevreden op de huiszoekingen die het federaal parket en onderzoeksrechter De Troy maandag hebben uitgevoerd bij de bisdommen van Antwerpen, Hasselt en Mechelen.

'We zijn verheugd dat het gerecht ernstig werk blijft leveren. We hopen nog steeds dat hierdoor de waarheid naar boven wordt gebracht.' Dat verklaarde de advocate aan persagentschap Belga.

'Niks te verbergen'

Meester Mussche hoopt dat de katholieke kerk haar volledige medewerking verleent aan het onderzoek, al vreest ze dat de huiszoekingen net aantonen dat er geen sprake was van vrijwillige medewerking.

Olivier Lins, woordvoerder van bisdom van Antwerpen, verklaarde in het middagjournaal op Eén echter alle medewerking te hebben verleend aan het parket. ‘We hebben zo goed mogelijk op alle vragen geantwoord en de dossiers die men opvroeg, meegegeven. Bovendien hebben we een kopie gevraagd van de dossiers die men opvroeg, zodat ook wij kunnen doorgaan met ons intern onderzoek.’

Ook de woordvoerder van het bisdom van Hasselt verklaarde volledige medewerking te hebben verleend aan de speurders. 'Wij hebben helemaal niets te verbergen', verklaarde woordvoerder Clem Vande Broek. 'Van elke klacht en melding bestaat een dossier, en we hebben alles altijd correct en consequent  aan Justitie overgemaakt.'

Jeroen Moens van het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen verklaart eveneens te hebben meegewerkt. 'De huiszoekingen waren nu trouwens veel beschaafder dan deze in 2010'.

Fernand Keuleneer, de advocaat van de bisschoppen van Antwerpen en Hasselt, twijfelt echter opnieuw aan de geldigheid van de huiszoekingen. 'Er moet een voldoende basis zijn voor zulke huiszoekingen en de handelingen ter plaatse moeten correct zijn. Ik wil niet vooruitlopen, maar ik heb toch wel wat vragen.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig