Bourgeois ontstemd over uitblijven stemcomputers
Geert Bourgeois (N-VA) Foto: BELGA
Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) reageert erg misnoegd op de beslissing van de federale regering om elektronisch stemmen niet uit te breiden. 'Afspraken moet je naleven', zegt hij. Toch gaat de Vlaamse regering zelf een inspanning leveren.

De federale regering besliste vrijdag dat er geen stemcomputers zullen aangekocht worden voor plaatsen waar nu nog met potlood en papier wordt gestemd. Enkel verouderde computers zullen worden vervangen.

Bourgeois heeft begrip voor de budgettaire noden van de federale regering. 'Maar alleen doe je dat niet op een project dat al sinds 2008 loopt, waarvoor een aanbesteding is opgestart en alles klaar is. Dat is vorm van slecht bestuur', zegt hij op Radio 1.

Terugkeren op de engagementen die zijn genomen, vindt de minister 'heel onheus'. Bovendien is Vlaanderen volgens hem al heel genereus door de regeling dat de gewesten tachtig procent van het budget op zich nemen.

'Vlaanderen kan tegen de federale beslissing niets ondernemen', verklaart Bourgeois. De plannen van Vlaanderen om het nieuwe stemsysteem in alle steden met meer dan 25.000 inwoners in te voeren, valt daarmee in het water. 

Maar de Vlaamse regering heeft beslist om zelf een inspanning te leveren, deelt Geert Bourgeois mee. In zes centrumsteden waar elektronisch stemmen nog niet mogelijk is, zal het systeeem wel worden ingevoerd op kosten van de Vlaamse overheid. Het zou gaan om Gent, Aalst, Brugge, Kortrijk, Roeselare en Oostende.

Het aantal gemeenten waar digitaal zal kunnen gestemd worden, verhoogt daarmee van 143 naar 149 van de 308, of van de helft naar 60 procent van de Vlaamse bevolking. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tot 173 gemeenten te komen (of drie kwart van de bevolking).

Omdat er minder computers moeten besteld worden, zal de operatie voor Vlaanderen ongeveer "budgetneutraal" zijn, zo is te horen. "We hadden 36 miljoen euro voorzien. Het zal nu iets minder zijn", luidt het.

Wallonië gebruikt bestaande computers

Wallonië is niet betrokken in het verhaal van de nieuwe stemcomputers. Daar zouden de bestaande stemcomputers in oktober gewoon opnieuw gebruikt worden. In Brussel, dat wel participeerde in de zoektocht naar een nieuw systeem, wordt in de 19 gemeenten al overal elektronisch gestemd. Bedoeling is dat het nieuwe systeem daar in twee gemeenten wordt uitgetest tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Is die test een succes, dan zou het systeem uitgebreid worden naar de andere gemeenten.