S&P verlaagt rating negen Europese landen
Foto: reuters
Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft vrijdagavond bevestigd dat het de rating van negen Europese landen verlaagt. België behoudt zijn (eerder reeds verlaagde) rating, met een outlook op negatief. Belangrijkste slachtoffer is Frankrijk dat, net als Oostenrijk, de best mogelijke AAA-rating ziet zakken naar AA+. Ook Spanje, Italië, Portugal, Cyprus, Malta, Slovakije en Slovenië zien hun ratings verlaagd.

Eerder op de dag waren er al tal van geruchten dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) de rating van meerdere landen uit de eurozone zou verlagen. Frankrijk werd daarbij vaak genoemd; Duitsland en België niet. 

Het was het persagentschap Reuters dat het bericht over de op til zijnde verlaging rond 15 uur als eerste de wereld instuurde. De beurzen zagen de winsten van voor de middag meteen verdwijnen, en de koers van de euro zakte meteen stevig ten opzichte van de dollar. 

 Dat België gespaard wordt, werd eerder op de dag al min of meer bevestigd door Jean Deboutte, directeur strategie van de Belgische schatkist. Volgens hem heeft S&P vandaag geen contact opgenomen met hem of andere Belgische gezagsdragers. Volgens de Europese regelgeving moeten overheden minstens 12 uur op voorhand op de hoogte worden gebracht van een kredietverlaging. 
 
S&P had vorige maand al aangekondigd mogelijk de rating van een groep eurolanden op korte termijn te verlagen. Daarbij werd duidelijk dat ook de zes landen met een AAA-status (Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en Finland)  niet immuun zouden zijn.  

Ratingverlagingen kunnen zware gevolgen hebben voor het Europese noodfonds, dat onder meer de redding van Griekenland in goede banen moet leiden. Als ondersteunende landen zoals Frankrijk hun kredietwaardering zien dalen, wordt geld lenen voor het noodfonds duurder. 

Beurs

De officiële bekendmaking kwam er pas ruim na sluiten van de Europese beurzen, maar de geruchten misten hun effect niet. Winsten van bijna een procent werden zowat overal omgebogen tot verliezen van net geen procent. Tegen het einde van de sessie was de eerste schrik al wat verdwenen. Op Euronext Brussel bleef de schade voor de Bel20 uiteindelijk beperkt tot 0,57 procent.