Nederland krijgt internationaal financieel tribunaal
Het Internationaal Financieel Tribunaal wordt opgericht in het Vredespaleis in Den Haag. Foto: wikimedia
Een internationaal tribunaal, gewijd aan de afwikkeling van complexe en omstreden financiële geschillen in de wereld, opent komende maandag zijn deuren in Den Haag.

Het tribunaal PRIME Finance (Panel of Recognised International Market Experts) wordt opgericht met steun van de Gemeente Den Haag en het ministerie van Economische Zaken. De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager zal het tribunaal plechtig openen in het Vredespaleis in Den Haag.

Met een groep van bijna 100 rechters en andere internationale juridische en marktexperts zal het tribunaal geschillen beslechten over complexe financiële producten. Het tribunaal opereert naar eigen zeggen op basis van arbitrage of op basis van bemiddeling. 

Het tribunaal wil vooral bijdragen aan de internationale stroomlijning van rechterlijke uitspraken op gebieden waar verschillende staten vaak conflicterende regels hanteren.
 
Daarbij gaat het onder meer over geschillen rond bijvoorbeeld derivaten en gestructureerde financiële transacties. De oprichters stellen dat de rol van het tribunaal dringend is gezien de onzekerheid door de financiële crisis.