Federale regering wil elektronisch stemmen niet uitbreiden
Foto: belga
De federale regering zal enkel investeren in nieuwe stemcomputers op de plaatsen waar die nu al gebruikt worden. De regering wil zo besparen.

De federale ministerraad besliste vrijdag dat er geen stemcomputers aangekocht zullen worden voor plaatsen waar nu nog met potlood en papier gestemd wordt. Enkel de bestaande stemcomputers die verouderd zijn, zullen worden vervangen.

Er zal dus enkel elektronisch gestemd kunnen worden in gemeenten waar dat voordien ook al kon.

'Het lijkt ons in tijden van crisis niet prioritair om te investeren in een uitbreiding', zo legt Els Bruggeman, woordvoerster van SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte uit. 'We hebben een budget voorzien voor het vervangen van de bestaande stemcomputers, maar niet voor een uitbreiding van het systeem.'

De Vlaamse regering was vragende partij om het elektronisch stemmen uit te breiden. Een deel van de federale regering wou aan die vraag tegemoetkomen, maar vooral vicepremier Johan Vande Lanotte zag dat niet zitten.

Het is afwachten wat Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois van de federale beslissing vindt. Mogelijk gaat Vlaanderen zelf nog met geld over de brug komen om de uitbreiding mogelijk te maken, maar dat bericht is nog niet bevestigd.

De regering moest een beslissing nemen, omdat de computers anders niet meer tijdig geleverd konden worden voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.