‘E-mailen na de uren is overwerk’
Foto: shutterstock
Wie een smartphone van het werk heeft, krijgt ongetwijfeld ook na de werkuren mails op zijn toestel. Beantwoord je die mails ook, dan kan je daarvoor binnenkort overuren recupereren… als je in Brazilië werkt.

Dat valt op te maken uit een nieuwe wet die zopas werd goedgekeurd door president Dilma Rousseff. Bedrijfsmails naar het personeel worden volgens de nieuwe wet gezien als ‘een opdracht die rechtstreeks wordt gegeven aan de werknemer’.

Arbeidsspecialisten zeggen aan de Braziliaanse krant Folha de Sao Paulo dat werknemers die na de werkuren mails beantwoorden hiervoor voortaan overuren kunnen vragen.

Maar in dezelfde krant zeggen plaatselijke woordvoerders van grote bedrijven zoals HP en Accenture, die hun personeel vaak aanmoedigen om op afstand te werken, dat deze wet niet meteen een invloed zal hebben op de verloning van de werknemers, en dat veel zal afhangen van hoe strikt de wet geïnterpreteerd wordt.

Het is een groeiende trend om van werknemers overal ter wereld te verwachten om de klok rond beschikbaar te zijn. Deze Braziliaanse wet is er gekomen om dat fenomeen wat in te dijken.

Volkswagen besliste enkele weken geleden overigens om in zijn Duitse vestigingen de e-mailfunctie van bedrijfstelefoons na de werkdag uit te schakelen en pas de volgende ochtend opnieuw te activeren.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig