Burgemeesters uit Halle-Vilvoorde gedagvaard
archieffoto Foto: © herman ricour
Een aantal burgemeesters van Halle-Vilvoorde is gedagvaard omdat ze in juni 2010 weigerden de federale verkiezingen te organiseren. De klacht is afkomstig van een FDF-gemeenteraadslid uit Overijse.

In 2010 weigerden een 20-tal schepencolleges van Halle-Vilvoorde hun medewerking aan de organisatie van de verkiezingen uit protest tegen de niet-splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, net zoals bij de vorige parlementsverkiezing in 2007 en bij de Europese verkiezingen in 2009.

Ze vonden dat de verkiezingen door de niet-splitsing ongrondwettelijk waren en weigerden onder meer kieslijsten op te stellen en oproepingsbrieven te versturen. Die taken werden dan telkens overgenomen door Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte. 

Enkele jaren terug moest een aantal burgemeesters om die reden al eens voor een Brusselse rechtbank verschijnen maar de klachten werden toen geseponeerd. Nu heeft de FDF'er Baron Del Marmol Hadelin, die in Overijse gemeenteraadslid is voor de Franstalige eenheidslijst UF, de zaak opnieuw voor het gerecht gebracht.

De Gooikse burgemeester Michel Doomst (CD&V) betreurt dat dit nu weer gebeurt. 'Uiteraard heeft deze provocatie niets te maken met een gerechtelijk gelijk of ongelijk, maar met het zaaien van haat omtrent de meer dan billijke vraag van de burgemeesters naar de splitsing van BHV en het oppokeren van de verkiezingssfeer', aldus Doomst.

De gedagvaarde burgemeesters zullen binnenkort overleggen over een gezamenlijke organisatie van hun verdediging. De zaak wordt eind februari een eerste keer behandeld.