Peeters wil afgeronde staatshervorming voor verkiezingen 2014
Foto: belga
Naar de verkiezingen van 2014 gaan zonder afgeronde staatshervorming zou een zeer ernstig probleem zijn. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) in de Franstalige krant Le Soir gezegd.

Vlaams minister-president Kris Peeters wil een duidelijke timing voor de uitvoering van de overdracht van bevoegdheden en middelen van de staatshervorming voor de verkiezingen van 2014.

'Sommige partijen pleiten er zelfs voor dat de nieuwe bevoegdheden pas na de verkiezingen van 2014 worden overgedragen. Ik wil de timing kennen van de uitwerking, stemming en uitvoering van de overdracht van bevoegdheden en hun financiering', benadrukt Peeters.

'Naar de verkiezingen van 2014 gaan zonder een volledig afgeronde, gestemde en in het Staatsblad gepubliceerde staatshervorming zou een zeer ernstig probleem zijn', zegt het CD&V-kopstuk die er nog aan herinnert dat de splitsing van BHV gekoppeld is aan de herfinanciering van Brussel.

Kris Peeters is ervan overtuigd dat de staatshervorming een permanent proces is. Het federaal niveau blijft voor hem een toegevoegde waarde hebben voor de gewesten, maar dient nog verder afgeslankt te worden.

De Vlaamse regeringsleider meent voorts dat de samenwerking tussen de gewesten versterkt moet worden: 'Ik hoop dat we met Rudy (Demotte, minister-president van Wallonië en de Federatie Wallonië-Brussel) en Charles (Picqué, Brussels minister-president) een reeks akkoorden kunnen afsluiten. We moeten van het momentum gebruik maken'.