Factuur Dexia-staatswaarborgen kan door plafond schieten
Foto: © Bart Dewaele
De factuur van de voorlopige Dexia-staatswaarborgen, waarvan ons land 60,5 procent voor zijn rekening neemt, kan tot boven 45 miljard euro stijgen. Dat staat vrijdag in De Tijd.
De restgroep Dexia, die vorig najaar afscheid moest nemen van Dexia Bank België, was voor haar financiering aangewezen op de centrale banken. Het grote wantrouwen tussen de financiële spelers maakte dat Dexia geen geld meer kon ophalen op de markt.
 
Met de in december bereikte overeenkomst over staatsgaranties voor marktoperaties van Dexia, is daar verandering in gekomen. 
 
De waarborgen zouden eerst oplopen tot 90 miljard euro, maar onder druk van de schuldencrisis werd een tijdelijke regeling van 45 miljard uitgedokterd. België neemt daarvan 27,2 miljard voor zijn rekening.
 
Maar in de overeenkomst tussen Dexia, België, Frankrijk en Luxemburg staat volgens De Tijd dat het tot nu toe genoemde maximum van 45 miljard enkel slaat op de hoofdsom van de gewaarborgde instrumenten waarmee Dexia geld ophaalt op de markt.
 
Maar intresten en eventuele andere betalingen die te maken hebben met de effecten, zijn echter ook gedekt door de staatsgaranties en komen dus bovenop dat maximum. 
 
Hetzelfde principe geldt ook als de landen later dit jaar naar verwachting de tijdelijke waarborgen omzetten in definitieve garanties.