Reuzencontainerschip dan toch naar Antwerpse haven
Schepen van de rederij Maersk behoren tot de grootste ter wereld. Foto: EDM
Vrijdag verwacht de Antwerpse haven het reuzencontainerschip Edith Maersk. Om 18.30 uur wordt het schip in het Deurganckdok verwacht. Het gaat om een proefvaart. Eerder werd de komst van een gelijkaardig schip afgeblazen.

Net als haar zusterschip de Evelyn Maersk, waarvan de kapitein eind vorig jaar de geplande komst door de weersomstandigheden afblies, behoort de Edith Maersk tot de grootste containerschepen ter wereld. Het schip heeft een capaciteit van 15.000 standaardcontainers, is 56 meter breed en 398 meter lang. 

Alle autoriteiten gaven vorige keer al groen licht voor de proefvaart van rederij Maersk op de Westerschelde met dit type containerschip. Het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, dat de proefvaart aankondigt, wijst er bovendien op dat de loodsen ervaring hebben met deze E-klasse schepen van Maersk, omdat ze al langer Zeebrugge aandoen.

 

 
'Door hun supermoderne uitrusting en hun geavanceerde apparatuur zijn deze containerschepen zeer goed manoeuvreerbaar', luidt het nog.
 
De Edith Maersk wordt om 11 uur voor de kust aan het loodsstation Wandelaar verwacht met een diepgang van 14,15 meter. Het schip meert normaal om 18.30 uur af aan de PSA-containerterminal van het Deurganckdok. Na afloop van de proefvaart volgt een veiligheidsevaluatie. 
 
Ook Vlaams minister Hilde Crevits is verheugd over de komst van de Edith Maersk. 'De beslistheid van de rederij om met deze generatie containerschepen naar Antwerpen te komen, is zeer goed nieuws voor de verdere ontwikkeling van deze haven', zegt zij.