De aanslag in de Syrische stad Homs, waar woensdag ook een ploeg journalisten van de VRT bij betrokken was, was waarschijnlijk opgezet spel. Dat zegt Jens Franssen, een van de reporters die erbij was. De VRT-ploeg is inmiddels terug in België.

Volgens Franssen zijn er 'verschillende stukjes van een puzzel, die als je ze samenlegt, ervoor zorgen dat het wel een heel vreemd verhaal is'. Dat zei hij op de VRT-radio vrijdag.

'Het feit dat onze gids uiteindelijk niet is meegegaan, en het feit dat een aantal mensen uit onze groep uiteindelijk ook niet zijn meegegaan', doen bij Franssen vraagtekens rijzen. Ook 'het feit dat de veiligheidsmensen zijn blijven staan toen het incident begon, terwijl wij allemaal naar dat gebouw liepen', zijn volgens de VRT-journalist 'heel vreemd'.

Bovendien 'zijn de granaten ingeslagen exact op het moment dat wij daar waren'. Er werden volgens Franssen slechts vijf granaten gegooid, waaop het opnieuw rustig werd. In de straat waar de aanslag plaatsvond waren ook alle winkels gesloten, terwijl er 'in de andere wijken daarrond wel beweging was'.

'Kan je daarmee zwart op wit iets duiden of bewijzen? Nee', geeft Franssen toe. Toch noemt hij de aanslag 'een heel vreemd verhaal'.

'Muren hebben oren'

In 'De Ochtend' op Radio 1 lichtte de journalist het bezoek aan Syrië toe. De groep werd altijd begeleid door mensen van de Syrische veiligheidsdienst, die 'vaak hun uiterste best deden om ons bepaalde dingen volledig onmogelijk te maken'. Zo wilde Franssen stoppen aan een tankstation, om Syriërs naar de stijgende olieprijzen te vragen, maar dat werd hem niet toegelaten.

Van een verborgen agenda is dan ook duidelijk sprake. 'Het Syrische regime nodigt enkele journalisten uit, en probeert die dan zoveel mogelijk te laten zien en horen wat het zelf wil', aldus Franssen.

Volgens de journalist 'hebben de muren er ook oren'. 'Bijna op elke hoek van de straat in Syrië staan veiligheidsmensen'. Als een journalist iemand op straat iets vroeg, kwamen er vaak mensen rond hen staan, waarop de geïnterviewde plots standaard antwoorden begon te geven, luidt het. Franssen maakte ook mee dat mensen naast hem kwamen lopen op straat, en hem de Syrische misdaden tegen de bevolking influisterden, waarop ze onmiddellijk weer verdwenen.

'Klungelachtig georkestreerd'

Dat de waarnemersteams van de Arabische Liga, die ook constant door veiligheidsmensen begeleid worden, de druk van het regime niet zouden zien, noemt hij 'onmogelijk'. Volgens Franssen is de manier waarop alles in Syrië is georkestreerd 'zo klungelachtig', dat de waarnemers van de Liga dat wel moeten zien. Het rapport van de waarnemers over Syrië wordt rond 19 januari verwacht.

De radio- en tv-ploeg van de VRT heeft Syrië intussen verlaten. Vanmorgen zijn ze geland in Zaventem. De VRT wou geen risico nemen en haalde de ploeg weg uit Syrië. Het lichaam van de Franse cameraman die bij de granaataanslag omkwam, is vrijdagochtend aangekomen in Parijs.

De minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft Syrië om een onderzoek gevraagd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig