Acer Iconia Tab A100: verdienstelijke poging
Foto: rr
Een 7-inchtablet met Android Honeycomb erop. Kan alleen maar goed zijn, toch? Niet dus. De Acer Iconia A100 heeft op papier heel wat troeven, maar laat te veel steken vallen om de concurrentie echt de duvel aan te doen.

7 inch is een handig formaat voor een tablet. 7 inch is een geweldig formaat voor een tablet. Want met 7 inch kan je het ding lekker met één hand vasthouden op de tram. Om een boek te lezen. Of De Standaard. Maar dan moet het toestel natuurlijk ook licht zijn, en dat is de Iconia hoegenaamd niet.

Hij is wel klein geschapen, maar hij weegt bijna zoveel als een volgroeide iPad die een stuk groter is. Het formaat is dus top, maar het gewicht doet de draagbaarheid toch een beetje teniet.

Bovendien is het niet het mooiste toestel op de markt. Smaken verschillen, maar de Iconia ziet er ietwat ouderwets uit. Het plastieken design is wel robuust, maar het voelt nogal goedkoop aan. Daarnaast heeft het toestel zelf een fysieke home-knop, en heeft het besturingssysteem ook overal een knop om naar het beginscherm te gaan. Twee home buttons: het is een detail, maar het oogt wel slordig.

Batterij van korte duur

Ook qua prestaties breekt de Iconia A100 geen potten. Dualcore zou ‘flitsende prestaties’ moeten betekenen, maar toch lijkt de hardware net iets te licht te wegen. Scrollen door webpagina’s gaat net iets minder vloeiend dan je zou willen. Zo lijkt Android Honeycomb, een versie speciaal ontwikkeld voor tablets, toch wat te zwaar voor deze Iconia. Al valt die vertraging wel niet te merken wanneer je games speelt. De Angry Birds vliegen wel uiterst vloeiend door de lucht.

De camera’s (2 megapixels aan de voorkant en 5 megapixel achteraan) zijn degelijk, maar de batterij had wat meer power mogen krijgen. Na 5 uur mag je alweer een stopcontact gaan zoeken, en dat is toch wat kort.

Beperkte kijkhoek

Maar het grootste nadeel is misschien wel het scherm. Dat valt enkel te bekijken als je er recht voor zit. Kantel je het scherm, dan zie je al snel niets meer. De kijkhoek is veel te beperkt. Bovendien ziet er op het scherm een onaangename glans. Het beeld is scherp, maar die glans geeft je wat het gevoel dat je naar een 3D-scherm kijkt zonder brilletje op. Een beetje zoals de Nintendo 3DS, maar dan zonder het coole 3D-effect.

Nee, deze Iconia kan ons niet helemaal bekoren. Het is een verdienstelijke poging aan een verdienstelijke prijs. Als de bovenstaande kritiek ter harte wordt genomen, dan wordt de opvolger ongetwijfeld een knaller. Maar deze uitvoering laat net te veel steken vallen dan eigenlijk zou mogen.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig