Premier Di Rupo verdedigt felicitaties aan Kabila
Foto: belga
De felicitatiebrief aan president Joseph Kabila praat de onregelmatigheden in de Congolese stembusslag niet goed. Zo reageert premier Elio Di Rupo (PS) op de forse kritiek daarover van onder anderen Groen-Kamerlid Eva Brems.

Eva Brems herhaalde tijdens het vragenuurtje in de Kamer haar kritiek op de felicitaties van de premier aan de Congolese instanties. 

Er zijn bij de Congolese verkiezingen duidelijk onregelmatigheden gebeurd en er is gefraudeerd. In die context een felicitatiebrief sturen, is een diplomatieke blunder, poneerde ze.

Gisteren verdedigden minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en vicepremier Steven Vanackere (CD&V) de felicitaties van de regeringsleider nog. Vandaag reageerde Elio Di Rupo zelf op de kritiek.

De premier benadrukte dat het om een officiële felicitatiebrief gaat waarin voor het overige niets staat. 'Er wordt geen enkele onregelmatigheid in uitgewist of goedgepaat.'

Hij voegde eraan toe dat de nodige lessen moeten worden getrokken uit de stembusslag, maar dat België geen scheidsrechter is van de Congolese situatie. 'Het is niet aan ons om olie op het vuur te gooien. Wij sluiten ons aan bij de internationale gemeenschap, die zowel kritiek uit als opbouwende acties opzet'.

Deze week raakte bekend dat de eerste minister een felicitatiebrief bezorgde aan Kabila, die eind vorig jaar na onregelmatig verlopen verkiezingen aan een tweede mandaat begon. Naast de groenen reageerde ook de grootste oppositiepartij N-VA verontwaardigd.