Paul Magnette: 'Wie kent Olli Rehn?'
Foto: BELGA
De Europese Commissie is een recessie van vijftien jaar aan het voorbereiden door de strikte economische politiek die ze de lidstaten oplegt. Dat stelt minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette donderdag in De Morgen. Nochtans heeft Europa volgens Magnette helemaal geen democratische legitimiteit om dat te doen.

Minister Magnette heeft moeite met de werkwijze van de Europese Commissie. Die trok vorige week enkele Belgische begrotingsberekeningen in twijfel, waardoor de regering zich verplicht zag 1,3 miljard euro aan uitgaven tijdelijk te bevriezen.

'Het is niet omdat Europa iets zegt, dat het zo is', benadrukt Magnette. 'We blijven het oneens met hun berekeningen. En we gaan blijven zeggen: Olli Rehn, u vergist zich, de strenge economische politiek die u voert, is niet de juiste.'

Magnette stelt ook de democratische legitimiteit van de Commissie in vraag. 'Wie kent Olli Rehn? Wie heeft ooit het gezicht van Olli Rehn gezien? Wie weet waar hij vandaan komt en wat hij heeft gedaan? Niemand. Terwijl hij zegt hoe wij onze economische politiek moeten voeren.'

De minister vindt wel dat het Belgische begrotingstekort onder de 3 procent moet. 'Maar de marge om te bepalen hoe we dat doen, moet vrij blijven. Vandaag gaat de Europese Commissie te ver met het opleggen van maatregelen.''Waarom moeten er wel uitgaven worden geschrapt en mogen er geen nieuwe inkomsten komen?' Volgens Magnette zal er tijdens de begrotingscontrole in februari opnieuw een evenwicht gezocht worden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig