Zodra het advies van de Hoge Gezondheidsraad er is over een eventuele preventieve verwijdering, zal er een nieuwe bijeenkomst zijn.
In België zijn zeker 674 implantaten van het Franse bedrijf PIP geïmplanteerd. Het gaat dus om ruwweg 350 patiënten. Het Franse bedrijf wordt ervan verdacht een minderwaardige gel te hebben gebruikt, waardoor het implantaat kan gaan lekken.
Het FAGG beveelt opnieuw aan dat vrouwen met PIP-implantaten die twijfels hebben, best de arts raadplegen die de implantaten plaatste. Vrouwen met implantaten van een ander merk, moeten zich geen zorgen maken, maar hun implantaten wel regelmatig laten controleren. Wie het merk niet meer kent, kan zich wenden tot de chirurg of tot de Royal Belgian Society for Plastic Surgery.
Verwijdering PIP-implantaten wordt vergoed mits motivering arts
Er wordt nogmaals herhaald dat de verwijdering van PIP-implantaten terugbetaald wordt mits een motivering van een arts. Het plaatsen van nieuwe protheses, om esthetische redenen, wordt niet terugbetaald.
Dat gebeurt wel bij medische redenen, of met andere woorden: 'wanneer de eerste implantaten terugbetaald waren, zal dit ook het geval zijn voor de nieuwe plaatsing van implantaten'.
Het actieplan dat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) maandag aankondigde om de registratie van alle soorten implantaten in de toekomst verplicht te maken, zal door een technische werkgroep uitgewerkt worden.
Meer informatie staat op de website van het geneesmiddelenagentschap. Wie nog vragen heeft, kan ook terecht bij callcenter van de federale overheidsdienst Volksgezondheid: 02 524 97 97.
Op de vergadering waren vertegenwoordigers aanwezig van het FAGG, de vereniging van plastische chirurgen, het RIZIV, het kabinet van minister Onkelinx, de sector van medische hulpmiddelen, de federale overheidsdienst Volksgezondheid en de voorzitter van de Commissie voor de evaluatie van medische hulpmiddelen.