Paus noemt homohuwelijk een bedreiging voor de mensheid
Foto: rtr
Volgens Paus Benedictus XVI is het homohuwelijk een bedreiging voor het gezin, en zo voor de "toekomst van de mensheid zelf". De paus zei dit maandag in een toespraak voor de diplomaten van het Vaticaan.

In de toespraak besprak de paus economische en sociale thema’s. Daarbij had hij vooral aandacht voor de opvoeding van kinderen, waarvoor volgens hem een traditioneel gezin van man en vrouw onontbeerlijk zijn.

De opvoeding van de jeugd is volgens de paus een centrale factor in de weg naar vrede. Die opvoeding moet beginnen in het gezin dat gebouwd is op het het huwelijk van man en vrouw en dat open staat voor het doorgeven van het leven. Deze “kiemcel van iedere samenleving” heeft dringend wettelijke bescherming nodig, aldus Benedictus XVI.

"Dit is niet zomaar een eenvoudige sociale conventie, maar een fundamenteel pijler van elke gemeenschap. Een beleid dat het gezin ondermijnt, bedreigt de menselijke waardigheid en de toekomst van de mensheid zelf", voegde hij eraan toe.

De paus verwees daarmee onder meer naar het homohuwelijk en de liberalere abortuswetgeving in steeds meer landen. Het Vaticaan en haar vertegenwoordigers protesteren al langer tegen de legalisatie van het homohuwelijk overal ter wereld.

De Rooms-katholieke Kerk verkondigt al jaren dat homoseksuele neigingen op zich niet zondig zijn, maar 'de daad' wel, en dat kinderen in een 'traditioneel gezin', met vader en moeder dus, moeten opgroeien.

De paus uitte ook zijn bezorgdheid over de precaire situatie van de godsdienstvrijheid in sommige landen. Godsdienst mag nooit een voorwendsel zijn regels van recht en gerechtigheid te schenden, aldus Benedictus XVI.

In zijn toespraak riep hij de internationale gemeenschap op bij te dragen aan het beëindigen van het geweld en het respect voor de mensenrechten te bevorderen. Daarbij had de paus het onder meer over de opstand in Syrië en het geweld in Nigeria en in de Hoorn van Afrika. Hij vroeg ook om internationale steun voor de landen van de Arabische Lente.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in