Parket-generaal laat huiszoeking uitvoeren bij Antwerps parket
peter van calster Foto: photonews
Het parket-generaal in Antwerpen heeft een huiszoeking laten uitvoeren bij de Antwerpse substituut die de diamantdossiers onderzoekt en bij de diamantpolitie.

‘Ik kan alleen maar bevestigen dat er op mijn kantoor vorige week een huiszoeking heeft plaatsgevonden’, zegt substituut Peter Van Calster. De huiszoeking vond afgelopen donderdag plaats op een ogenblik dat Van Calster op skivakantie was. Ook de bureaus van zijn medewerkers werden onder de loep genomen.

‘Ik heb nog altijd geen idee waarover het gaat. Ik weet zelfs niet wat ze hier meegenomen hebben’, zegt Van Calster. ‘Maar ik ben er gerust in dat mij helemaal niets ten laste kan gelegd worden.’ Maar niet alleen het parket kreeg speurders over de vloer. Er vond vorige week ook een huiszoeking plaats bij de cel van de federale gerechtelijk politie die fraude in de diamantsector onderzoekt.

Waar het gerechtelijk onderzoek precies over gaat, is niet helemaal duidelijk. ‘We kunnen alleen bevestigen dat er een gerechtelijk onderzoek loopt wegens valsheid van authentieke geschriften’, zegt Ben Zaijtman, de woordvoerder van het parket-generaal.

Over de inhoud van het onderzoek wil hij niets kwijt. Het onderzoek werd naar verluidt ambthalve opgestart op initiatief van de procureur-generaal en zou verband houden met de fameuze Zwitserse banklijst van HSBC die fiscus en parket in handen hebben. Op die banklijst figureren voornamelijk diamantairs en er wordt al meer dan een jaar onderhandeld om voor de diamantairs op de lijst een regeling uit te werken.

Fiscaal topadvocaat Axel Haelterman voert die onderhandelingen namens de koepelorganisatie Antwerp World Diamond Centre (AWDC). Aan de andere kant van de tafel zitten Frank Philipsen, de topman van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), en de Antwerpse procureur-generaal Yves Liègeois. Maar die onderhandelingen slepen al maanden aan.

 

Ondertussen voert Van Calster zijn onderzoek duchtig voort. Hij heeft niet de reputatie om voor een appel en een ei te schikken en wil tot het bot gaan. Of dat er iets mee te maken heeft is niet duidelijk, maar feit is wel dat er al geruime tijd ernstige spanningen zijn tussen het parket-generaal en het parket over de behandeling van het dossier HSBC en andere grote fraudedossiers. Het parket-generaal wil naar verluidt een ‘milde’ schikking, terwijl Van Calster enkel wil schikken als er voldoende geld op tafel komt.

De afgelopen weken en maanden zouden er al heel wat ‘oorlogsbrieven’ heen en weer gestuurd zijn. Zo stuurde de procureur-generaal Yves Liègeois een brief naar de Antwerpse procureur des konings, Herman Dams, waarin hij zijn bezorgdheid uitdrukt over de aanpak van Van Calster.

Hij zegt daarin verontrust te zijn over de manier waarop Van Calster meent de diamantsector te moeten aanpakken. ‘Dit getuigt niet van een doordachte aanpak, noch van enige realiteitszin en is blijkbaar het resultaat van een onverantwoorde hardleersheid van Peter Van Calster’, luidt het.