Vlaams Volksvertegenwoordiger Bart Tommelein (Open VLD) vindt het ongehoord dat de openbare omroep in tijden van serieuze besparingen zomaar extra middelen spendeert. Ook LDD-mediaspecialist Jurgen Verstrepen vindt dat de VRT veel te hard van stapel loopt.

Open VLD’er Bart Tommelein vindt het ongehoord dat er in besparingstijden zoveel geld gaat naar wat hij ‘overbodige luxe’ noemt. Dat verklaarde hij maandagnamiddag in een persbericht.

Een tweede punt van kritiek vindt hij de warrige communicatie die rond het derde VRT-net gevoerd werd. ‘Eerst een sportnet, vervolgens een kindernet, dan weer een kanaal voor het EK voetbal, de Tour en de Olympische Spelen, en nu is het een volwaardig kinder- en jongerenkanaal geworden. Is er eigenlijk iemand die duidelijkheid kan scheppen?’

‘De communicatie is rampzalig’, maakt Tommelein zich kwaad. Tot zijn ongenoegen stelt de politicus bovendien vast dat de Mediacommissie van het Vlaams Parlement dinsdag niet doorgaat, waardoor hij bepaalde vragen voorlopig nog niet kan stellen. Hij hoopt bovendien dat deze vragen niet afgeblokt zullen worden door de commissievoorzitter, 'zoals dat gebeurde met andere pertinente vragen over onder meer de regionale omroepen.'

‘Nooit een haalbaarheidsstudie’

Ook Jurgen Verstrepen, LDD-mediaspecialist in het Vlaams parlement, heeft eveneens punten van kritiek. ‘Er is nooit een haalbaarheidsstudie gedaan en we kennen het prijskaartje niet.’ Dat verklaarde hij maandagnamiddag aan Belga.

Verstrepen hekelt eveneens de warrige communicatie over het derde net. ‘Mediaminister Ingrid Lieten heeft me nog steeds geen duidelijkheid geschonken over de invulling en financiering van het derde net, hoewel daar veel vraag naar was.’

Beide politici vinden het frappant dat deze investering net in tijden van besparingen gebeurt. ‘Vlaanderen is momenteel op zoek naar extra middelen om 2012 met een begroting in evenwicht te kunnen afsluiten. De openbare omroep is een overheidsbedrijf dat leeft van belastingsgeld, maar toch zijn er de hele tijd nieuwe uitgaven.’

Groen! hoopt op uitbouw zonder veel meerkosten

Vlaams parlementslid voor Groen! Bart Caron steunt de uitbouw van een volwaardig derde VRT-kanaal, zolang dat kan zonder veel meerkosten.

"Als het de bedoeling is om alle sportrechten te kunnen tonen en een volwaardig kinder- en jongerennet te creëren zonder veel meerkosten, dan kan ik mij daar zeker in vinden", reageert hij op de aankondiging dat de nieuwe tv-zender in mei op gang schiet.

"De openbare omroep heeft tot nu toe altijd meer rechten gehad dan zendtijd", verduidelijkt Caron. "Als het niet de bedoeling is om extra kosten te maken, kinderen en jongeren daardoor een volwaardig aanbod krijgen en Canvas als volwaardig cultuurnet kan worden uitgebouwd, kunnen wij dat zeker steunen."