Drie kandidatenduo's voor voorzitterschap Ecolo bekend
Jean-Michel Javaux kondigde eind vorig jaar aan om niet voor een derde termijn als voorzitter van Ecolo te gaan. Foto: Photo News
Olivier Deleuze en Emily Hoyos, Muriel Gerkens en Benoît Hellings, Bernard Wesphael en Marie Corman. Dat zijn de drie duo's die hun kandidatuur hebben ingediend voor het voorzitterschap van Ecolo.

Sinds huidig covoorzitter Jean-Michel Javaux eind vorig jaar aankondigde dat hij niet voor een derde termijn aan het hoofd van de Franstalige ecologisten gaat, is de strijd voor het voorzitterschap bij Ecolo geopend. De partij wordt traditioneel geleid door een duo, dat uit een man en een vrouw moet bestaan en waarvan een lid uit Brussel en het andere lid uit Wallonië moet afkomstig zijn. Momenteel gaat het dus om Javaux en Sarah Turine.

Sinds maandagmiddag zijn de namen van hun kandidaat-opvolgers bekend. Het bekendste duo is Olivier Deleuze en Emily Hoyos. Deleuze is bekend als voormalig staatssecretaris en mede-oprichter van Ecolo, terwijl Hoyos een rijzende ster is bij de groenen. Ze zit het Waals parlement voor en was nog voorzitster van de Franstalige studentenvereniging.

De Luikse Muriel Gerkens zit sinds 1999 in de Kamer en was een tijdje fractieleidster. Ze staat dichtbij de sociale middens. Haar medekandidaat Benoît Hellings zetelde van 2009 tot 2010 in de Senaat en zit de Brusselse haven voor.

De grootste verrassing komt van Bernard Wesphael. De Waalse fractieleider deed in 2003 al eens een gooi naar het voorzitterschap en waagt nu opnieuw zijn kans. Hij waagt de sprong met Marie Corman, een ambtenares bij de Europese Commissie en vertaalster van opleiding.

De algemene vergadering van Ecolo kiest op 4 maart de nieuwe voorzitters.