Selor werft dit jaar duizend cipiers aan
De gevangenis van Turnhout kampt met een personeelstekort van 10 procent. Foto: © Louis Verbraeken
Selor, het selectiebureau van de federale overheid, wil dit jaar duizend nieuwe cipiers aanwerven. Dat zijn er 200 meer dan de voorbije jaren, maar dat is ook nodig, zegt Stefanie Billiet, woordvoerster van Selor. Er dreigt immers een tekort aan personeel te komen door de bouw van nieuwe gevangenissen en de uitbreiding van oude instellingen. Dat bericht de VRT.

 De job van cipier is veeleisend: zowel fysiek als psychisch is het een zware job. Bijkomend is de gemiddelde leeftijd van het gevangenispersoneel relatief hoog. Beide factoren zorgen ervoor dat er veel personeelsverloop is bij de gevangenissen, en er jaarlijks heel wat nieuwe krachten nodig zijn. 

In totaal zullen er in 2012 duizend nieuwe cipiers aangeworven worden, of 200 meer dan de voorbije jaren, aldus Stefanie Billiet van Selor. Dat is nodig omdat de gevangenissen van Sint-Gillis, Turnhout en Wortel dit jaar uitgebreid worden met 300 plaatsen. Bovendien zijn er plannen voor nieuwe gevangenissen, en daarvoor worden de selectieprocedures voor personeel nu al opgestart.

Selor plant daarom een grootschalige rekruteringscampagne. Er is al heel wat interesse, maar veel kandidaten hebben niet het juiste profiel, verklaart Billiet. 'Wij willen geen echte machotypes, maar de kandidaten moeten wel sterk genoeg in hun schoenen staan om niet omver geblazen te worden door de gevangenen.'