Tientallen Nederlandse plastisch chirurgen hebben met omstreden borstimplantaten gewerkt, vooral chirurgen van ziekenhuizen. Zij deden dit terwijl bij veel collega-artsen al grote twijfels bestonden over de kwaliteit, zo heeft het RTL Nieuws gemeld.

 RTL Nieuws deed een onderzoek bij 102 ziekenhuizen en 96 priveklinieken.
Het bleek dat zeker 1.687 vrouwen dubieuze PIP-protheses kregen, in 10 ziekenhuizen en 15 privéklinieken waar ook ziekenhuischirurgen de implantaten inbrachten.

Daarentegen staat dat het merendeel van de plastische chirurgen het product bewust niet gebruikten. De artsen vonden de implantaten namelijk zo goedkoop dat ze sterk twijfelden over de kwaliteit. Bovendien bestonden er twijfels over de Nederlandse importeur en had het merk PIP geen goede naam.

Uit het RTL-onderzoek blijkt voorts dat er voor de PIP-producten een Duitse controleur was, TUV Rheinland. Dat bedrijf ging alleen aangekondigd op bezoek bij de Franse producent, die dan goede siliconen kon tonen. Als de controleurs weg waren, stopte men er weer goedkopere industriële materialen in. De eindproducten werden nooit gecontroleerd, zo maakt RTL zich sterk.