1. De Eclipse van Abramovich

De Russische oliemagnaat Roman Abramovich (44) geeft iedereen het nakijken met zijn 164 meter lange Eclipse. De boot telt 15luxueuze cabines die 30 gasten met alle gedroomde klasse ontvangen. Er zijn 75bemanningsleden voorzien. Uiteraard is er een helikopterdek aan boord. Er zijn zelfs drie garages gebouwd om die hefschroefvliegtuigen in op te bergen. En om de gasten extra te verwennen bezit de Eclipse twee kleine onderzeebootjes waarin telkens drie personen van de onderzeese pracht en praal kunnen genieten. Om het de paparazzi moeilijk te maken kunnen lasers de elektronische lichtsensoren van digitale camera's detecteren. Kostprijs: ongeveer 1 miljard euro. Roman Abramovich is eigenaar van de Britse voetbaltopper Chelsea.

2. De Dubai van de emir

Tien jaar heeft het geduurd om de Dubai te bouwen. Oorspronkelijk was het 162meter lange gevaarte bedoeld voor prins Jefri Bolkiaf van Brunei, maar in 2001 zette zijne hoogheid Mohammed bin Rashid Al Maktoum, minister-president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Dubai zijn zinnen op het drijvende juweeltje. Hoeveel gasten zich precies aan de zeven luxueuze dekken kunnen vergapen is niet precies geweten, maar in totaal is er aan boord plaats voor 115 personen. Pronkstuk van de Dubai is de spectaculaire trap in de vorm van een reusachtig slakkenhuis die toegang geeft tot alle zeven dekken van het schip. De vier motoren van het schip zijn samen 38.500 pk sterk.

3. De Al Said van de sultan
Derde in de ranglijst van de grootste plezierboten is de Al Said, 155meter lang. Het schip draagt de naam van zijn eigenaar, Qaboes bin Said Al Said. Hij is de sultan van Oman. Volgens de steekkaart van de Al Said is er aan boord plaats voor 70gasten die in de watten worden gelegd door liefst 154bemanningsleden. Op een van de zes dekken is er een zaal gebouwd om shows in op te voeren of een orkest te laten optreden dat 50man sterk mag zijn. Helidek, jacuzzi's, ... u vraagt maar, de Al Said heeft het.

4. De Topaz, eigenaar onbekend

In de dokken van de Duitse havenstad Bremen wordt dezer dagen de laatste hand gelegd aan de Topaz. Veel is er (nog) niet gekend over dit 147meter grote schip dat dit jaar te water zal gelaten worden. Opdrachtgever, eigenaar, ... het blijven allemaal vraagtekens. Net als de kostprijs die zeker niet van de poes zal zijn, want heel de bovenbouw is in aluminium opgetrokken.

5. De Prince Abdul Azziz van prins Abdul Azziz

De minister van Defensie van Saudi-Arabië kan zijn gasten ontvangen als geen ander: aan boord van de Prince Abdul Azziz, genoemd naar zichzelf. Het 147meter grote schip telt 80kamers, plaats genoeg voor 64gasten en 65bemanningsleden. Opvallend zijn onder meer de twee spectaculaire schoorstenen op de achtersteven. De Prince Abdul Azziz werd in 1984 gebouwd, maar kreeg in 2005 een fikse opknapbeurt. Daarbij werd een ultramodern stabiliseringssysteem ingebouwd. In tegenstelling tot de andere topplezierboten staat het landingsdek voor helikopters hier op de voorsteven.