Ergste stormweer lijkt voorlopig achter de rug
Foto: dji
Het KMI heeft deze ochtend de code oranje ingesteld voor onweer. Dat is dezelfde code als voor de Pukkelpop-storm, maar nu voor het hele land. De storm maakte al zijn eerste slachtoffers. Ook het treinverkeer ondervond hinder in de loop van de ochtend. 'We hebben het ergste van de storm nu wel gehad', meldt weerman Frank Deboosere op zijn website.

Het KMI heeft de alarmfase verhoogd en heeft voor het hele land een code oranje voor stormweer uitgevaardigd. Dat is de op één na hoogste waarschuwing voor onweer. Het alarm geldt voorlopig de hele dag en betekent dat er kans is op hevig onweer en een grote kans op schade.

Ook voor de Pukkelpop-storm in augustus werd een code oranje ingesteld, maar dan alleen voor de provincie Limburg.

Rukwind van 122 kilometer per uur

In Blankenberge werd een rukwind van 122 kilometer per uur gemeten, de hevigste rukwind tot nu toe. In Koksijde en Schaffen (bij Diest) zijn er windstoten tot 97 km/u, in Oostende tot 90 km/u, in Mont-Rigi (Hoge Venen) tot 86 km/u gemeten.

Het verschil met de zuidwesterstorm van dinsdag is dat de wind nu uit de zee (westen tot noordwesten) komt en dat daardoor de zware rukwinden verder landinwaarts doordringen. 

Pas donderdagavond en -nacht neemt de windkracht af, maar blijven rukwinden mogelijk tot 60 à 80 km/u. Vrijdag wordt het rustiger met slechts rukwinden tot maximaal 50 km/u. 'Het ergste lijkt voorbij voor Vlaanderen', aldus Deboosere op zijn website om 11.20 uur. 'Nu nog onweer in het zuiden van het land. Het voorbije uur gingen de rukwinden in Semmerzake, Melle en Ernage tot 94 km/u.'

Treinverkeer gehinderd

In de loop van de ochtend waren er her en der op het Belgische spoornet technische storingen, al dan niet veroorzaakt door het stormweer. Die zijn grotendeels opgelost, al zijn er nog kleine gevolgvertragingen mogelijk. De hinder op het spoor door de kabeldiefstal in het station Antwerpen-Zuid is sinds 11 uur voorbij. Het treinverkeer moest tussen Antwerpen-Zuid en Zwijndrecht een hele tijd over één spoor, maar ondertussen zijn beide sporen weer beschikbaar. De gevolgvertragingen zullen rond 13 uur weggewerkt zijn.

Ook het Thalysverkeer in België wordt niet langer verstoord door voorvallen op het buitenlandse net. Er is wel nog sprake van gevolgvertragingen. Het Thalysverkeer was donderdagochtend in de knoop geraakt door de slechte weersomstandigheden op het Nederlandse spoornet en door een persoonsongeval bij het Franse tgv-station Haute-Picardie, tussen Rijsel en Parijs. Daardoor ontstonden er op de hogesnelheidslijn vertragingen die opliepen tot boven het uur.

Sinds 13 uur wordt het treinverkeer vanuit Frankrijk niet langer gehinderd en rond 14.30 uur raakten ook de problemen bij onze noorderburen opgelost. 'De trein wordt in Nederland niet meer omgeleid en kan al een tijdje opnieuw gebruikmaken van de hogesnelheidslijn', zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel. 'Sinds 14.30 uur zijn er op die lijn bovendien geen snelheidsbeperkingen meer van kracht.'

Zeeloodsen Antwerpse haven

In en om de Antwerpse haven heeft het stormweer van donderdag voorlopig niet voor grote incidenten gezorgd. Volgens de Antwerpse brandweer is er wel een klein werkbootje gezonken, maar daar zat op dat ogenblik niemand op. De zeeloodsen die de schepen in en uit de haven moeten leiden, komen net als dinsdag enkel per helikopter aan boord.

Alleen de specifiek daartoe uitgeruste, veelal grotere schepen kunnen dus de haven in- en uitvaren. Dat meldt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

In Antwerpen zelf heeft de brandweer sinds donderdagochtend 170 oproepen gekregen. Ook daar gaat het om beperkte schade, zoals enkele omgewaaide bomen en losgekomen dakpannen en signalisatieborden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in