'Breivik is niet krankzinnig'
Anders Breivik komt allicht nooit meer vrij.afp Foto: © Jon-Are Berg-Jacobsen
Drie psychologen en een psychiater zijn van mening dat de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik niet psychotisch is. Zij weerleggen daarmee de conclusie van een onderzoeksrapport van forensische psychiaters. Die hadden hem in november ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De vier deskundigen werken voor de penitentiaire inrichting in Oslo waar Breivik momenteel wordt vastgehouden. Volgens hen lijdt Breivik niet aan psychoses. Ze halen onder andere aan dat hij geen enkele vorm van medicatie krijgt. De deskundigen zijn van mening dat Breivik naar de gevangenis kan en niet in een psychiatrische inrichting thuishoort, aldus het Noorse televisiekanaal TV2.

De bevindingen van de vier staan haaks op een rapport van 29 november. Daarin werd gesteld dat Breivik ontoerekeningsvatbaar was toen hij op 22 juli het bloedbad aanrichtte dat aan 77 mensen het leven kostte.

Aanklager Svein Holden is echter niet van plan een verzoek in te dienen voor een nieuwe evaluatie. Breivik heeft in de gevangenis toegang tot de media en kan nieuwe deskundigen via die weg manipuleren, aldus Holden.

Het proces van Breivik begint op 16 april.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in