Amerikaanse grens over met paspoort op iPad
Foto: AP
Een Canadese man die zijn paspoort vergeten was, zegt dat hij de Amerikaanse grens heeft kunnen oversteken door een scan van zijn paspoort op zijn iPad te tonen.

Martin Reisch was op weg naar Vermont om kerstcadeaus uit te delen. Toen hij bijna aan de Canadees-Amerikaanse grensovergang kwam, besefte Reisch dat hij zijn paspoort was vergeten. Op zijn iPad stond een ingescande versie van dat paspoort, en de Canadaas besloot hiermee zijn kans te wagen.

“De douanier leek wel begrip te tonen voor de situatie. Hij verdween in zijn kantoortje met mijn iPad en kwam enkele minuten later weer buiten”, zegt Reisch aan Associated Press. “Hij wenste me een vrolijk kerstfeest, en ik mocht doorrijden.”

Reisch had wel zijn rijbewijs bij, wat volgens hem heeft meegespeeld in de beslissing om hem toegang te verlenen tot de Verenigde Staten. Bovendien kon hij dezelfde dag nog terugkeren naar Canada.

Sinds 2009 volstaat een gewoon rijbewijs niet meer voor Canadezen om de grens met de VS over te steken. Ze hebben een geldig paspoort of een speciaal uitgebreid rijbewijs nodig, of ze moeten in het bezit zijn van een NEXUS-kaart, een speciale vergunning om makkelijk beide landen te kunnen reizen.

Reisch heeft zijn lesje geleerd en zegt voortaan extra te zullen opletten, maar hij hoopt wel dat het maar een kwestie van tijd is alvorens iedereen digitaal de grens over kan.