Een bewoner van Verviers die van diefstal verdacht wordt, is dinsdag vrijgelaten net nadat zijn vrijheidsberoving met 24 uur verlengd was zoals dat voortaan kan op basis van de Salduz-wet. De advocaat van de verdachte wees op een procedurefout. Het is de eerste keer dat zoiets in België gebeurt sinds de Salduz-wet op 1 januari van kracht werd en een advocaat al van bij het eerste politieverhoor op het politiebureau aanwezig mag zijn.

 De verdachte, een man van ongeveer 40 jaar oud, werd maandag door de politie van de zone Vesdre (Verviers, Dison, Pepinster) opgepakt. Zijn vrijheidsberoving werd met 24 uur verlengd door de onderzoeksrechter. Deze beslissing had schriftelijk en niet mondeling aan de verdachte moeten worden meegedeeld, legt zijn advocaat, Adrien Masset, uit.

De verdachte had een geschreven beschikking moeten krijgen waarin toegelicht wordt waarom de vrijheidsberoving verlengd werd, wat niet gebeurd was. Omdat de vrijheidsberoving niet volgens de regels verlengd werd, voerde de advocaat deze kwestie bij de onderzoeksrechter aan, die de verdachte overeenkomstig de wet meteen vrijliet.

Deze vrijlating is de eerste in België sinds de Salduz-wet van kracht werd en sinds de verlenging van een vrijheidsberoving met 24 uur door een onderzoeksrechter toegepast wordt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in