Rick Santorum moest in Iowa maar nipt de duimen leggen voor Mitt Romney in de eerste Republikeinse voorverkiezing in Amerika. Geheel verrassend is dat niet, want Santorum kon profiteren van het momentum.

Dat Rick Santorum het goed zou doen in Iowa bleek de voorbije weken uit de peilingen. Zijn naam schoot pijlsnel omhoog in de verkiezingsprognoses.

Niet verwonderlijk, want Santorum bezocht alle 99 counties die de staat Iowa telt. En bovendien profiteerde hij optimaal van een oud racismeschandaal rond Ron Paul dat de voorbije dagen weer de kop op stak. Santorum stak Paul de laatste dag nog voorbij in de polls.

Pennsylvania

De 53-jarige conservatieve Republikein was senator in Pennsylvania van 1995 tot 2007. In 2008 steunde hij zelfs heel even zijn belager Mitt Romney, alvorens zijn steun uit te spreken voor presidentskandidaat John McCain. Daarna bleven het even stil rond Santorum.

Google

Santorum is een christelijk conservatief, en verzet zich fel tegen abortus en het homohuwelijk. Zijn uitspraken in dat debat waren in het verleden dermate hard dat ze hem tot op heden parten spelen. De vader van zeven kinderen kampt sinds 2003 met een hardnekkig Google-probleem. 

Een verongelijkte homorechtenactivist gaf toen het woord 'Santorum' een tweede betekenis, nadat Santorum opnieuw had uitgehaald naar de homogemeenschap. De activist opende daarom een weinig flatterende site die nog steeds bovenaan prijkt in de zoekmachine als je 'Santorum' intikt.

Maar Santorum profiteerde vannacht van de christenstaat Iowa om zich te profileren als de conservatieve evenknie van Mitt Romney en de minder extreme variant van Ron Paul. De kans dat Santorum de komende weken goed blijft scoren is voorlopig twijfelachtig, omdat zijn campagne in andere staten nog in de kinderschoenen staat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in