De mormoon met geld op overschot
Mitt Romney Foto: AP
Mitt Romney heeft zijn eerste overwinning binnengehaald. In de Amerikaanse staat Iowa haalde hij het in de eerste Republikeinse voorverkiezing nipt van Rick Santorum. Zijn gematigdheid zet hem in pole-position, en bovendien spreekt Romney de taal van het geld, een gigantisch voordeel in een slopende campagne.

Politiek zit in de familie van Mitt Romney. Zijn vader, George Romney, was in de jaren zestig gouverneur van Michigan. De nog jonge Romney (Romney werd geboren in 1947) engageerde zich toen al en hielp mee aan de voorafgaande verkiezingscampagne.

Zakenman

Mitt trok, enigszins tegen de zin van zijn vader, het zakenleven in. Samen met een aantal toenmalige partners richtte hij in1984 het vermogensfonds Bain & Capital op. Niet zonder succes. Begin de jaren negentig werd hij teruggevraagd door zijn oude werkgever, Bain & Company, waar hij het consultancybedrijf van een failliet redde.

In de jaren negentig beet het politieke virus hem weer. Zijn engagement leidde uiteindelijk tot een rol die zijn vader eerder toebedeeld kreeg, het gouverneurschap. Mitt Romney werd in 2002 gouverneur van Massachusetts.

Met ijzeren hand zorgde Romney steevast dat de begroting voor de Amerikaanse staat in de positieve cijfers bleef, onder meer door te snijden in de uitgaven maar ook door nieuwe belaistingen op te leggen. Maar het dragende lid van de mormoonse gemeenschap deed veel meer. Hij voerde een vergevorderd gezondheidszorgprogramma in, wat hem opvallend dicht bij het gedachtegoed van de huidige president en democraat Barack Obama brengt. In zijn huidige programma speelt hij dat niet uit, uit vrees voor de conservatieve achterban bij de Republikeinen.

Romney zelf is doorheen de jaren ook conservatiever geworden. Zo verschoof zijn houding in het abortusdebat van 'pro-keuze' naar 'pro-leven'.

In 2008 dong hij voor het eerst mee in de race naar het presidentschap. Niet zonder succes, want in Iowa, waar hij vannacht dus won, werd hij meteen tweede in de eerste caucus. Ook in de rest van campagne scoorde familieman Romney goed maar hij moest de duimen leggen tegen John McCain.

10.000 dollar

Dit keer is het anders. De republikeinen verstikken elkaar, terwijl ze zelf bezig zijn een gigantisch blunderboek vol te kladden. Ook Romney deed daar aan mee door in het openbaar een gokje te wagen van 10.000 dollar tegen een andere kandidaat Rick Perry. In volle crisisperiode is dat uiteraard gesneden koek voor zijn belagers, maar niet voor zijn geldschieters op Wall Street. Voor hen spreekt Romney dezelfde taal, en in een tijd waar er geschoten wordt op bankiers en grootverdieners klinkt dat als muziek.

Als zakenman beschikt Romney over genoeg vrienden, geld en vrienden met geld om het tot het einde van de campagne uit te zingen. Ook dat maakt van hem de grote favoriet om straks 'de president die het land in de steek liet' te bekampen.

Volgende week dinsdag kan Romney gaan voor een twee op twee in de voorverkiezing. De volgende caucus is immers in zijn achtertuin New Hampshire.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig