Ex-SP.A'ers bepleiten nieuwe beweging
Foto: pol de wilde
Gewezen kandidaat-voorzitter van SP.A Erik De Bruyn, schepen in Sint-Niklaas Wouter Van Bellingen en ex-parlementslid Jef Sleeckx pleiten in een opiniestuk in De Morgen voor de oprichting van een nieuwe politieke partij. 'Er is nood aan een nieuwe beweging die de sociale strijd opnieuw een politieke stem geeft', stellen ze.

Aanleiding voor hun pleidooi is de recente staking tegen de pensioenhervorming. Die kreeg volgens De Bruyn en de medeondertekenaars geen politieke vertaling.

De pensioenhervorming had volgens hen niets van doen met de vergrijzing, maar alles met 'het saneren van het begrotingstekort, het geruststellen van de financiële honger en het voldoen aan de betuttelende eisen van Europa'.

'Onrechtvaardige beslissingen die op een niet verkozen niveau hun oorsprong vonden (de Europese Commissie en de financiële markten) werden van onderuit door honderdduizenden mensen tegengesproken', schrijven ze.

Zonder stakingen in het verleden zou er volgens hen van democratie en sociale bescherming geen sprake zijn. En ook nu zijn ze nodig, vinden de ex-SP.A'ers: 'Stakingen, pleinbezettingen en andere acties lijken ons in het huidige klimaat evident, onvermijdelijk en noodzakelijk.'

Een belangrijk deel van de crisisfactuur wordt immers neergelegd bij hen die de crisis niet veroorzaakt hebben: de schoolverlaters, de werkenden en de gepensioneerden, luidt het. En ze verwachten nog meer besparingen.

Daarom pleiten ze voor een nieuwe sociale beweging. 'Geen star ideologische project maar een eigentijds project dat het beste van onze traditie verenigt en verbindt met de revolte van jonge generaties tegen het onrechtvaardige systeem waarin zijn opgroeien.'

Mogelijk kan die beweging in de toekomst uitgroeien tot een politieke partij, verklaart Van Bellingen op de VRT-radio.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in