Michele Bachmann trekt zich terug uit de strijd om de Republikeinse presidentskandidatuur. Dat heeft ze zelf bekendgemaakt. Eerder op de dag annuleerde Bachmann al haar campagnetour in de staat South Carolina.

Bachmann eindigde in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat Iowa teleurstellend voorlaatste, met vijf procent van de stemmen. Bovendien zou haar campagnekas bijna leeg zijn.

'Gisteravond hebben de mensen van Iowa duidelijk hun stem laten horen en dus heb ik besloten aan de kant te gaan staan', verklaarde de 55-jarige favoriet van de Tea Party op een persconferentie. 'Ik zal deze race voor het presidentschap niet voortzetten.'

Bachmann zei nog dat ze geen spijt had van haar kandidatuur en dat ze zich zal blijven inzetten voor haar overtuigingen, waaronder het omgooien van Obama's 'socialistische beleidsmaatregelen'.

Ook de toekomst van haar tegenkandidaat Rick Perry in de voorverkiezingen is erg onzeker. Hij zei in Iowa dat hij naar zijn thuisbasis Texas terugkeert om zijn campagne te herevalueren. 

Perry zal de resultaten van de caucus in Iowa evalueren om te beslissen of er een weg voorwaarts is voor hem in de race om het Witte Huis, zo staat op de caucus-blog van de Amerikaanse zender CNN.

Volgens voorlopige resultaten haalt Perry zowat 10 procent van de stemmen van de caucus in de centraal gelegen Amerikaanse staat. Hij is daarmee slechts de vijfde kandidaat.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig